Световноизвестният кардиолог проф. Александър Чирков ще дава консултации в МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив всяка първа седмица на месеца. Точните дати ще бъдат оповестявани на сайта на лечебното заведение. В момента текат записванията за месец ноември. Това съобщи проф. Петър Петров- директор на МБАЛ "Св. Мина" по време на пресконференция в Община Пловдив, на която присъстваха проф. Чирков, кметът на Пловдив Здравко Димитров и д - р Калин Калинов - директор Дирекция Здравеопазване.

"И най - бедният и слаб гражданин трябва да бъде доволен от диагностиката и лечението си. Искам хората в Пловдив да бъдат лекувани на най-високо ниво.", каза проф. Чирков. Той ще работи за това, "Св. Мина" да върне своя престиж от времето, когато бе Първа градска болница. За постигането на тази идея ще помогнат и градските управници.

"Още на следващата сесия на общинския съвет ще внесем предложение да бъде гласуван нов бюджет за болница Св. Мина на стойност 450 000 лв." Това съобщи пред медиите д-р Калин Калинов. Сегашният месечен бюджет на болницата е 311 000 лв. Той се похвали, че "Св. Мина" е на печалба за първи път от 10 години насам. За последните 6 месеца лечебното заведение е на плюс с 46 000 лв. Доктор Калинов изтъкна и темата за подготвянето на кадри в сферата на кардиологията, за което говореше и самият проф. Чирков. Според тях приемствеността в обучението на нови специалисти трябва да бъде на преден план.

"Св. Мина няма да бъде затваряна или продавана. Ще се борим за това общинските лечебни заведения да станат конкурентноспособни на частните в Пловдив.", това заяви кметът Здравко Димитров.

Кардиологичен център за 50 млн. евро изграждат в Пловдив по идея на проф. ЧирковОт днес популярният кардиолог започва да дава консултации в МБАЛ „Св. Мина”