Поредна гордост за града под тепетата. Пловдивчанка триумфира в един от най-елитните конкурси в Съединените щати - American Protege (Американско протеже). Беляна Христова вдигна на крак елита на Ню Йорк в Карнеги Хол с интерперетацията на Бродуей класиката Defying gravity от мюзикала Wicked, с което пребори жестоката конкуренция.

Конкурсът е международен. Беляна се е класирала втора в категорията „Бродуей и джаз”. Участниците се представят собствена интерпретация на музикално произведение в класически, оперетен или Бродуей/ джаз стил. 

„Имаше участници от целия свят. В моята категория завърших втора, което е голямо постижение, имайки предвид конкуренцията”, разказа пред репортер на TrafficNews.bg Беляна.

Какво всъщност представлява конкурсът?

„Конкурсът се провежда не само в Америка. Той е за млади, прохождащи музиканти и артисти. Не е известен като познатите ни риалитита, напротив. На него не си медийна или интернет звезда. Там се оценяват твоите качества, а не как изглеждаш на камера,  кой те покровителства и прочие”, разказва Бела и допълва:

„Кандидатства се с песен, изпратена по мейл. С нея участваш в конкурса. Аз изпратих два джаз стандарта и една от моите любими Бродуей песни, с която спечелих конкурса. 

Но каква е наградата?

„Наградата не е парична. Тя е да изпееш песента си в една от най-престижните музикални зали в света - Карнеги Хол, където са пяли изпълнители като Бийтълс, Ролинг Стоунс, Тина Търнър, Лед Цепелин”, казва Бела.

" Акустиката на залата е невероятна. никога не съм виждала подобно нещо.В сградата на Карнеги има няколко зали. В тази, в която пях аз има 260 меса. Представете си зала, която може да настани толкова хора и няма нужда от микрофон, нито за артиста, нито за инструмента и въпреки това звукът е силен и ясен. Чувството е невероятно", завърши Беляна. 

За нея не само индивидуалният приз е важен, а и фактът, че България се е наредила сред държавите с финалист на престижния конкурс.

Белиана, за която TrafficNews.bg вече писа преди време, е завършила най-престижния университет в света за музикални изкуства в света - Бъркли*.  Там е мястото, от където много звезди са започнали своя път към върха. Бела, както я наричат всички, е на 28 години. Родена е под тепетата.

Като малка ходи на пиано, участва във всеки празник в детската градина и училище с песен. Животът я разделя с музиката, когато завършва гимназия. Тогава родителите й казват: „Музикант къща не храни”, и тя записва маркетинг в Пловдивския университет.

Докато е студентка обаче, тя не се отказва от любовта на живота си. Ходи на прослушвания и конкурси, но… тогава идва разочарованието. Тя осъзнава, че много от конкурсите са нагласени. 

През първата година на обучението си заминава за Америка на бригада. Там тя срещнала човека, който най-много й е помогнал. Жена, която се влюбва в гласа й. Американката е тази, която я мотивира да се занимава с музика.

И така след много уроци и безсънни нощи съдбата я отвежда в Бостън, в Бъркли. Пътят към него преминава през оспорвана конкуренция с хиляди кандидати. Пред нея обаче се изправя един от най-важните въпроси - таксата. Тя се оказала непосилна за семейството.

За да сбъдне мечтата на девойката, американката й става гарант и така до последния й ден в Бъркли е неотлъчно до нея. А Бела й се отплаща с отлична диплома в специалност „Изпълнителско майсторство и Писане и продуциране на съвременна музика”.

Още за Белиана може да прочетете ТУК