Виктор Празов от Охранителна полиция-Пловдив е първи подгласник на "Полицай на годината". Днес на церемония министър Веселин Вучков огласи победителя- Димитър Замфиров от ГД „Криминална полиция". Той е разкрил организирана престъпна група от 4-ма за магистрални грабежи, разкрил и поръчково убийство на бизнесмен от Своге, както и престъпна група за разпространение на наркотици.  

 На 7 април миналата година Празов, при обход в пловдивския квартал „Коматево“, забелязва съмнителното поведение на двама мъже и предприема проверка. В единият от тях открива плик с марихуана, а в последствие в дома му - 150 грама хероин, везна, газови пистолети, преправени в бойни, с боеприпаси за тях. Месец по-късно инспектор Празов участва в задържането на барикадирал се в дома си психично болен мъж. При проведена съвместна операция със служители на Специализираният отряд за борба с тероризма и ГД „Криминална полиция“ той взема участие в залавянето на особено опасни криминално проявени лица.

Наградите „Полицай на годината" се връчват за 21 поредна година. И тази година бяха връчени 4 индивидуални отличия, 4 колективни, 2 поощрителни и една гражданска награда.

Индивидуална награда получи и Живко Даскалов от ОДП-Бургас, а последното индивидуално отличие отиде при граничния полицай Славей Бисеров.
Поощрителна индивидуална награда получи Галин Петков от охранителна полиция-Бургас.

Голямата колективна награда отиде при регионалното звено на„Гранична полиция" - Елхово, които самоотвержено пазят нахлуването на нелегални бежанци. Наградата, връчена им от главния секретар Светлозар Лазаров, бе памет на загиналия им колега на 26 декември Асен Асенов.Специалната гражданска награда отиде при Стефан Русев от Сливен, помогнал за спасяването на изгубили се деца в местността Карандила.

Трудна 2015 очаква вътрешният министър Веселин Вучков. Приоритет за МВР през тази година ще е административната реформа.
Сътресения в системата няма да допуснем, увери обаче той по време на церемонията по награждаване на заслужилите служители на реда -„Полицай на годината".

Следващия понеделник официално ще бъде представена иадминистративната реформа, която подготвя ръководството на МВР. Всичко ще се прави след дебати, обеща министър Вучков.

Според него и през тази година полицаите ще бъдат изправени пред редица предизвикателства, изтъкна Веселин Вучков и допълни, че служителите на МВР са призвани да се занимават с трудните неща в живота.


Оптималният състав на МВР е 47 000 души, което е накадровия санитарен минимум за ведомството, стана ясно още от думите на Вучков. Нови съкращения няма на къде да има, успокои той.

Администрацията на МВР е твърде голяма, затова й е нужно вътрешно преструктуриране. 935 милиона лева бюджет за персонал може да стигне на силовото ведомство за 47 000 служители.

TrafficNews.bg