„Търсих си гражданските права, а се оказах подсъдим. Арестуваха ме, защото исках да пусна жалба”, това заяви в съдебна зала Станимир Хаджийчев, обвинен в причиняване на средна телесна повреда над полицай в Пловдив. Мъжът се изправи за пореден път пред магистратите в Окръжен съд, за да даде пълни обяснения за действията си.

„Бях се прибрал в България и излязохме с приятели на кръчма. Там изпих един малък ром. След това отидохме на бар. Тъкмо поръчах питието си, когато жена започна да пуши до мен и димът влизаше в очите ми. Направих й забележка, обърнах се и към управителят, но вместо да се вземат мерки ме изхвърлиха от клуба. Обадих се на полицията за съдействие. Не след дълго дойдоха двама униформени. Единият ми взе обяснения, а другият влезе уж на проверка в дискотеката. После ме препратиха към най-близкото районно. Аз реших, че няма да оставя нещата така и отидох в Четвърто РУП, за да подам жалба. Сградата бе затворена с ограда. Дежурният на пост отпред ме уведоми, че по това време няма кой да ми обърне внимание, да си ходя и ако толкова искам да пускам жалби да се върна в понеделник. Отказах и настоях да говоря с по-висшестоящ от него. Слезе един цивилен господин и без да се представи ми каза да си ходя, да се върна в делничен ден и тогава да подам сигнал. Аз бях категоричен, че ще остана пред районното докато не подам жалба”, разказа Хаджийчев пред съда. Мъжът отрече да е повишавал тон или да обижда униформените. Поради отказа му да си отива, мъжът е бил задържан.

„Отвориха вратата на заграждението, хванаха ме за ръката и ме проснаха на земята. Не знаех какво става, те ме закопчаха, а аз се дърпах. Тогава може пострадалият полицай да се е наранил. Не съм му посягал. После ме отведоха в сградата и ми написаха акт за хулиганство. Аз отказах да го подпиша и ме вкараха в килията. За обвинението и въобще за нараняването, научих когато си подновявах задграничния паспорт. Аз работя в Англия като шофьор. От както започна делото обаче съм си тук, не работя”, завърши Хаджийчев.

Защитникът му настоя за оправдателна присъда. Според него в действията на клиента му няма умисъл, а телесната повреда е причинена по време на ареста. От своя страна прокуратурата заяви, че са налице достатъчно писмени и гласни доказателства, за да се признае вина. Държавното обвинение настоя за условно наказание в средния размер, а именно 3 години.

Въпреки думите на Станимир Хаджийчев за липса на съприкосновение между него и полицай Диманов, съдът призна вината му. Магистратите го наказаха на 2 години условно, с 4 изпитателен срок и 5000 лева обезщетение на пострадалия.

Условна присъда за пияния мъж, счупил пръст на полицай в ПловдивХаджийчеф не се призна за виновен, ще плати 5000 лева на пострадалия

Бесен пловдивчанин счупи пръст на полицай, след като бе изгонен от дискотека СНИМКИСтанимир Хаджийчеф искал да пусне жалба срещу униформени, които не му съдействали да го върнат в бара