Абитуриентските балове ще бъдат отложени с месец. Това съобщиха зрелостници пред TrafficNews. По думите им датите за празненствата ще останат същите, но през юни, а не през май. Ученици от Националната търговска гимназия разказаха пред наш репортер, че от дни обсъждат с ръководителите датите 24 или 25 юни, като ден за бала.

„Не е сигурно още, но това е последната информация от класните ни. Парите за куверти вече са предадени към ресторантите, както и за екскурзиите до Турция и Слънчев бряг. Не знаем какво ще се случи с парите за пътуването към курортите”, каза възпитаничка на Търговската гимназия.  Тя добави още, че са започнали усилено провеждане на контролни и изпити, с цел получаване на оценки. Зрелостничката добави, че до 15 май всички трябва да бъдат оформени за годината. След това пък ще започнат подготовката за матурите и кандидат-студентските изпити.

Информацията за отлагането на баловете бе потвърдена и от хотел „Гранд Хотел Пловдив”/Новотела/. В ресторантите на хотела традиционно празнуват зрелостниците от Езикова гимназия „Пловдив“, Националната търговска гимназия , Профилирана хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" и Строителния техникум.

Тази промяна обаче не бе потвърдена от останалите ресторанти, където по традиция празнуват абитуриентите. От хотел „Империал” заявиха, че към този момент не са получили официални информации от Министерството на образованието, както и от министерството на туризма за промяна в датите на баловете, въпреки слуховете за това. Ресторантите са готови с организацията на празненствата, без значение датите.

От „Рамада Пловдив Тримонциум” заявиха пред наш репортер, че чакат официална заповед и препоръки от Националния щаб. От хотела са готови във всеки един момент да посрещнат зрелостниците и техните учители. Те ще се съобразят с решението на щаба.

В същото време от Регионалното управление на образованието, в лицето на директора Иванка Киркова, не потвърдиха информацията за изменение на датите за баловете.

„Официално становище на МОН няма. Не е фиксирано времето за баловете, както и дали ще има промяна на датите”, заяви Киркова пред TrafficNews.

Припомняме, че министърът на образованието заяви в едно от интервютата си, че има вероятност празненствата на зрелостниците да бъдат изместени, както и датите за матурите.  

Зрелостниците от Пловдив продължават да се готвят за баловете, изпитите – под въпросКога децата ще се върнат в класните стаи?

Министърът на образованието: Много е вероятно баловете да бъдат отложениНяма да има нулева година, заяви още Красимир Вълчев