„Предизвикателството миналата седмица беше да стартираме онлайн обучението. Това, което се случи изненада и нас положително – в повечето случаи системата работи. Имаме много сигнали и за обратното, особено в ромските общности, но изчистваме и това. Ние трябваше да стартираме всичко това за три дни, затова има и няколко платформи за обучение“, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев пред БТВ.

Според него в момента 90% е покритието на онлайн обучението, като при останалите случаи става въпрос са липса на техника или интернет. 20% са учениците, при които  по принцип има проблеми.

„Няма да има нулева година, стартирахме успешно с онлайн обучението. Приравняваме онлайн часовете, също така и работното време на учителите. Контролът се осъществява лесно чрез онлайн платформите, като тук родителите са много по-ангажирани и осъществяват много по-голям контрол. Получаваме много сигнали именно от родителите“, заяви още Вълчев.

Той коментира също така дали е възможно отлагане на матурите.

„До изпитите има още 2-3 месеца. Предполагам, че бързо ще се адаптираме към промяна на датите. Все още не се налага, но имаме готовност. Най-трудно е с 12-ти клас, тъй като там е свързано и с кандидатстване в университети, но сме говорили и с висшите училища и те също имат готовност да отложат датите за приемане“, заяви министърът.

Възможно е отлагане на баловете, заяви още той. Като подчерта, че това зависи от всяко училище.

„Много вероятно е да има отлагане на баловете, мисля че всички се настройваме да има отлагане на всичко поне с месец“, коментира Вълчев.