Светофарните уредби поставени в реновираната и открита днес част от бул. "Васил Априлов" вече са включени към Центъра за управление на трафика. Те ще започнат да работят в синхрон с другите светофари, обеща кметът Иван Тотев при тържествената церемония по пускане в експлатация на ключовия булевард. 

Четете още: Кметът отряза лентата на „Васил Априлов”, лошата - затварят част от “Руски“ за два месеца

"Поставени са датчици, ще трябва да изкачаме първите няколко седмици, докато умните светофари се синхронизират. Накрая очакваме една зелена интелигентна вълна, която да даде тласък на трафика и да няма накъсвания", поясни градоночаланикът. 

В съответен работен режим са координирани изградените при реконструкцията на „Васил Априлов“ нови светофарни уредби на кръстовищата с бул. „Свобода“ и ул. „Данаил Николаев“.

Синхронизирана е работата на всички светофари в отсечката от бул. „Пещерско шосе“ до бул. „Шести септември“. Запазен е досегашният двуфазен режим на уредбата на кръстовището на бул. „Васил Априлов“ с „Пещерско шосе“ с местно гъвкаво управление от трафик-детектора. Променен обаче е режимът на светофарната уредба на кръстовището с бул. „Шести септември“. Там е въведена така наречената пълна турбина, тоест движението се пуска само от едната посока, а останалите изчакват, уточни директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Борислав Кръстев.

Участъкът на "Васил Априлов" между „Войнишка слава” до „6 септември” е напълно преобразен, но все още предстоят завършителни дейности. Ремонтите дейности по булеварда бяха свършени предсрочно, като и маркировката е сложена на голяма част от пътя. Паважът бе сменен с асфалт, бяха подменени и водопроводните инсталации. 

Предстои да започнат процедури по отчуждаване на няколко къщи, опасали долната отсечка от "Васил Априлов". Кметът уточни, че след тяхното премахване, улицата ще има унифицирен модерен вид и "целият фасон на града ще се промени". 

Четете още: Започват мащабен ремонт на бул. “Христо Ботев“! 7,5 милиона ще бъдат изхарчени за преобразяването му

Междувременно затварят за ремонт източното платно на бул. „Руски” в участъка от кръстовището с ул. „Любен Каравелов“ до кръстовището с ул. „Гладстон”. Строително-монтажни работи ще започнат идната седмица, а финиш хоризонтите според управниците са до средата на годината трасето да е изцяло завърпено.

Четете още: Вижте как ще бъдат пренасочени автобусите, преминаващи досега по бул. "Руски"

Вижте повече във видеото: