Собственикът на „ТАД Груп” Иван Тодоров отрече да е поръчвал хакерски атаки срещу НАП или други фирми и институции преди днешното заседание на Апелативния специализиран съд, който трябва да реши дали да го върне обратно в ареста.

Държавното обвинение настоява за това, аргументирайки се с нови доказателства срещу бизнесмена, който е обвинен за кибертероризъм заради източените данни от сървъра на приходната агенция.

Според Николай Найденов, временен шеф на Апелативната специализирана прокуратура, става въпрос за хакнати банки и застрахователни дружества.

„Не съм поръчвал нищо”, заяви на влизане в съда Тодоров, който се появи по-рано за да разбере в колко часа ще започне заседанието по неговия случай. Бизнесменът изглеждаше спокоен, а пред журналистите заяви, че иска следствието да си свърши работата.

Миналата седмица той беше освободен срещу парична гаранция от 100 хиляди лева, която неговите адвокати искат да намалят, защото се е прибрал в България от командировката в Канада и не е правил опити да се укрие.

В началото на заседанието съдът трябва да реши дали да уважи искането на прокуратурата мярката за неотклонение на Тодоров да се гледа при закрити врати.

„Става дума за чувствителна информация за взаимоотношения на клиенти с банки и застрахователи, данъчни документи и междуфирмени търговски отношения, свързани с прякото развитие на икономиката в страната”, твърдят от обвинението.

По делото за хакването на сървъра на НАП заедно с Тодоров са обвинени търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков и 20-годишният служител Кристиян Бойков, които е заподозрян като извършител на атаката. 

 

Снимки БГНЕС