Преди година 21-годишната Нона Славова попада в любовен триъгълник,  за което плаща прекалено скъпо.  Докато има връзка с 26 –годишния Петър Бакалски, тя започва да излиза с до-по-възрастния от нея Пламен Димитров и решава да прекъсне отношения с Петър.  Определя връзката си с младежа като „сексуална”, без „сериозни намерения”. Следват серия скандали, прeз юли Нона си събира багажа и си тръгва. Няколко дни по-късно Петър я моли да се видят. Двамата сядат в квартална градинка, докато неговия приятел Георги Туджаров по прякор Жабата се промъква в гръб и излива върху главата й кофа с 3 литра бяла блажна боя.  Междувременно трети младеж- Зомбито- прави видеоклип отстрани. Видеото показва как Петър размазва боята по лицето на Нона , а след това тримата примитиви изчезват.  По-късно Петър го качва в социалната мрежа, където то се разпространява със светкавична скорост. Следващите дни момичето прекарва в болница, а след това пуска жалба в прокуратурата, тъй като въпреки сигнала на тел. 112 полицията изобщо не е реагирала. Днес, 8 месеца след случката, Нона за първи път се изправи лице в лице, с хората,които едва не я ослепиха. На делото бе даден ход, а в залата бяха разпитани тримата обвиняеми, Нона и майката на Бакалски. То бе отложено за 16 април, когато ще бъдат разпитани още свидетели. Каква е реакцията на пострадалото момиче, как отговаря тя на отправените обвинения и как  гаврата е променила живота й, четете в ексклузивното интервю , което Славова даде специално за TrafficNews.bg.

 -Днес за първи път след инцидента , ти се изправи лице в лице с Петър. Какво изпита?

- Почувствах се много зле. Разтреперах се цялата като малко дете. Потяха ми се ръцете. Спомних си как ми мажеше боята по лицето. Спомних си как часове наред пищях от болка.  Погледнах го в очите, но той не искаше да ме гледа. Продължих настойчиво да го гледам, но въпреки това той изобщо не вдигна поглед.  Преживях всичко от начало до край. Възмутена съм до болка от лъжите и внушенията, изречени и направени в съдебна зала. За случката, за отношенията ни, за това , че  се опитват да прехвърлят топката на друг човек. Лъжесвидетелстваха пред адвокати, прокурори , съдии. Аз обаче няма да променя нищо от моите показания.  Майка му ме обвини , че съм имала множество любовници, което е брутална лъжа и аз това няма да го оставя без последствия. Ще й търся отговорност.

-За кое излъгаха? Коя според теб е най- голямата лъжа?

-Лъжа е това, което казаха за отношенията ни с Петър, лъжа е че съжаляват, лъжа е , че в интервютата си е казал, че съжалява. Когато майка му започна да говори, ме върна една година назад. Каква майка е тази жена! А най- голямата им лъжа са твърденията, че не са искали да ме наранят. А всъщност, когато те са отишли озверели  при  Пламен , са му казали , че планират да ме отвлекат,  да ме изнасилят, да ми обръснат главата и веждите,  да ме залеят с фекалии и урина.  Той ги е предупредил, че това са углавни престъпления  и ако направят някое от изброените неща, ще лежат в затвора.  

- Защо Пламен, за който твърдиш , че е твой приятел, не те е предупредил, за готвеното покушение? Вярваш ли , че той всъщност може да е идеолог на посегателството?

-С недоумение ги слушах в съдебната зала, как лъжеха безобразно и се опитваха да прехвърлят вината на друг човек. Според вас, възможно ли е , някой да накара трима пълнолетни мъже на по 25-26  да извършат нещо подобно, защото „някой им е казал”? И то при положение, че те са отишли с план при него, а не ги е търсил той.  В съда ги наричат деца! Какви деца са те!  Колкото до Пламен, той е искал да ме предупреди, търсил ми е няколко пъти, но аз не съм си вдигнала телефона.

 -          След заливането бяха пострадали очите ти. Сега виждаш ли добре? Как се промени животът ти  след покушението?

 -          Продължавам да има светлобоязън, сълзят ми очите. Ярката светлина буквално ме ослепява. На делото срещу мен светеха със светкавици и след това в продължение на няколко минути не виждах нищо.  Животът ми коренно се промени.  Месеци наред живея в стрес, имам психически травми. Усложни се здравословното състояние на баща ми и той  почина.  Майка ми остана сама. Пътувам по няколко пъти в седмицата до Карлово , за да съм с нея.

-Смяташ ли , че  обезщетението от 30 000 лева ще компенсира преживените страдания?

-Размерът на иска е незначителен е в сравнение с това , което ми причиниха. Не знам дали това, което преживях може да бъде възмездено по някакъв начин.

-С какво се занимаваш сега?

-Продавач консултант съм и работя за една американска фирма за козметика и здравословни продукти.

- Казват, че ако не простиш и на теб няма да бъде простено. Прости ли на Петър?

- Не съм злопаметен човек. Още преживявам стореното. Няма да го забравя никога, но съм намерила някакво смирение. Не мисля, че ако злобея срещу тях, ще бъда по-добре. Не изпитвам омраза към никого, просто искам да бъдат наказани.  Може би съм простила.

- В съдебна зала са били изнесени данни за личния ти живот. Има ли нещо от което можеш да се срамуваш?

- Според мен това беше недопустимо. Първо, че нещата, които майка му каза, бяха лъжи и второ, че това нямаше нищо общо с посегателството.  В живота ми няма нищо, от което да се срамувам. Аз съм нормално младо момиче, което е направило глупава преценка , за човек с когото се свързва.  В залата тя ме нарече наркоманка. Може би аз трябваше да разкажа на съда как купува дрога на сина си и му дава пари за трева. Как пред очите й у тях се пушат масури и се правят линии.  На нея не й дължа никакви обяснения.

-8 месеца след инцидента , как си обясняваш това , което се случи- заливането с боята и последващото  унижение във Фейсбук. Какво си причинила на този мъж, за да постъпи по този начин?

-Проблемът бе , че нямах смелостта да му кажа „довиждане”. Но това бе , защото исках да избегна конфронтации с него и се страхувах да не си посегне на живота, защото той ме е заплашвал десетки пъти.  Всичко беше много болезнено.  А това , което той направи с унизителната публикация на клипа в социалната мрежа мина всякакви граници.

  - Тогава сякаш обществото бе разделено по отношение на неговата постъпка. Мнозина го защитаваха.

-Имам приятели , които се занимават с оптимизация на сайтове и те ми направиха справка. Те ми обясниха, че повечето злостни  коментари по мой адрес под статиите са пускани от 3-4 айпита, а като цяло хората не оправдават случилото се. В крайна сметка , ако някой ти е изневерил му казваш „довиждане” и си тръгваш. Въпрос на себеуважение е. Особено за един мъж. 

 

Адвокат Росен Димитров: Споразумение не е обсъждано


Споразумение не е обсъждано. Делото тръгна по общия ред. Съдът отказа да приеме предявения граждански иск, тъй като това би усложнило делото. Но това е стандартна практика.  Оставаме частни обвинители. След като приключи делото, ще търсим обезщетение по гражданско –правен ред. 

Само по себе си делото е без прецедент и аналог в съдебната практика, тъй като освен заливането с опасна течност имаме и втори хулигански акт- разпространение на видеото в социалните мрежи, където то е видяно от хиляди хора. Това показва бруталното и унизително отношение на подсъдимите както към отделната личност, така и към обществото и ги характеризира като личности.

Смятам, че психическата травма ще остане за цял живот. Ето защо считам, че неимуществени вреди са несъизмерими с паричния си еквивалент, но все пак няма друг начин за обезщетение. Така , че мисля, че размерът , който претендирахме от 30 000 лева е разумен.

 TrafficNews.bg