Близо 20 метални гаража в Кършияка отиват в историята. Временните конструкции са общински и предстои да бъдат премахнати. На тяхно място ще се разчертаят паркоместа, ще се монтират скоби и ще започне процедура за кандидатстване за платено място.

Локациите са две – пространството между улица „Победа”, ЖСК и улица „Иван Рилски”, както и  пред Големия гигант.  Около първия район трябва да се премахнат 17 гаража.

„Повечето от заповедите не са обжалвани. Тези, които са в съдебна фаза, най-вероятно ще бъдат спечелени от район „Северен”. Тогава може да пристъпим към премахването”, заяви пред наш репортер Ральо Ралев.

Спънка с изграждането на паркинг с цел платено паркиране е множеството обжалване на заповедите за премахване на металните гаражи. Такъв е казусът на булевард „България” от N 132 до N144, зад блоковото пространство, успоредно на улица „Иван Рилски”. Там има  близо 30 гаража, които трябва да се махнат. Ползвателите им обаче ги бранят усилено, завеждайки жалби до Административния съд.

„Към момента в това каре няма движение. Всички жалби са в съда. Лошото е, че не знаем какво ще заварим при премахването на гаражите”, каза още Ралев.

С наш репортер се свързаха жители на въпросния блок. Те споделиха, че от близо година някои гаражи дори не се използват. Други пък са се превърнали в складове за ненужни багажи, а трети дори са с поникнала трева вътре.

„Не се използват, тъй като кола е невъзможно да маневрира, заради другите спрени коли. Защо седят тези конструкции, а не се направи паркинг. Най-странното е, че именно стопаните на тези гаражи обжалват заповедите на кмета за премахване. Ние сме принудени да спираме на 200-300 метра от блока – места няма”, заяви читателка на TrafficNews.bg

„Преди дни съм издал заповеди за още три гаража. Те се намират на улица „Васил Левски” 95 – Големия гигант. Имаше общо събрание, на което присъствах и на което се реши паркингът пред гиганта да бъде ремонтиран и заскобен”, допълва Ралев.

Пред Гиганта цари пълен хаос. Коли са спрени дори на самата улица, пред входовете и в градинките. Зоната между детската площадка и жилищния блок ще се разчертае и ще бъдат поставени скоби.

„Преди да започнем процедура по отдаването на паркоместа, независимо къде, първо е необходимо да се махнат гаражите, теренът да бъде обследван и ако има нужда да се направи ремонт. След това ще пристъпим към проектиране, разчертаване и поставяне на скоби. Тогава чак ще започнем процедурата по кандидатстване”, допълни кметът на район „Сверен”.

Редица молби са депозирани до администрацията, за изграждане и обособяване на такъв тип паркинги. От целия район пристигат хора, желаещи изграждането на паркинги.

Последният паркинг в Кършияка бе открито преди по-малко от месец.  Междублоковото пространство на улица „Победа” допреди два месеца бе заето от 30 гаража, боклуци и изоставени с години стари трошки. Преди коледните празници бе даден старта на реконструкцията и изграждането на нов паркинг.

Той е с капацитет 82 коли. Цялата инвестиция на районната администрация е 60 хиляди лева.

Скоби никнат по всички нови паркинги в Кършияка в Пловдив, отдадени са близо 300 места СНИМКИЧисто нов паркинг за 82 автомобила ще облекчи паркирането в пловдивския район

Булевард "България" 140

 

Улица "Васил Левски" - Големия Гигант