Повече от четвърт милиард евро помощ ще получи Ливан. Това стана ясно по време на международна конференция, която се проведе онлайн по-рано днес. Срещата бе инициирана от Франция, която междувременно призова ливанските власти за реформи, предава ВВС.

Лидерите на 15 държави, начело с Макрон, са обещали "значителни средства", гласи изявлението.

"Помощта трябва да бъде предоставена навреме, да бъде достатъчна и в съотвествие с нуждите на народа на Ливан. Тя трябва да бъде доставена директно на населението, в условия на максимална прозначност и ефективност", се казва още в него.

В комюникето се казва още, че държавите донори са готови да подпомогнат страната за по-дълъг период от време, ако властите се вслушат в исканията на гражданите. 

Според официалните данни експлозията в Бейрут е причинила щети за поне 15 милиарда долара. 158 души са мъртви, 6 000 - ранени, а 300 000 са останали без дом. Причината е складирането на огромно количество амониев нитрат в склад на пристанището в продължение на 6 години, въпреки предупрежденията, че съхраняването му там е опасно. 

В момента Ливан се намира в най-голямата икономическа криза от гражданската война насам, с режим на тока, недостиг на питейна вода и недостатъчен достъп до здравни услуги. 

Ето и в какъв размер са обещаните по време на срещата помощи:

Европейски съюз - допълнителни 30 милиона евро, освен обещаните по-рано 33 милиона

Обединено кралство - 25 милиона паунда

Германия - 11, 5 милиона евро

Франция - материали, медицинска помощ, хранителни продукти

Испания - зърнени продукти, временни убежища, медикаменти

Швейцария - 4.38 милиона долара

САЩ - досега 15 милиона долара

Катар - 50 милиона долара

Кувейт - 40 милиона долара

Дания - 20 милиона евро

Норвегия - 6.5 милиона евро 

ООН се е ангажирала да предостави хуманитарна помощ за над 100 милиона долара, в това число - храна и вода. С парите ще бъде подпомогната и инфраструктурата, като болници и училища. 

Президентът Макрон призова за "надеждно и независимо разследване" на причините за инцидента.