Около 200 000 глоби са били наложени в Румъния за по-малко от месец. Санкциите са за неспазване на противоепидемичните мерки, наложени в страната. Така в хазната се очаква да попаднат около 78 милиона евро от глоби, наложени за периода 24 март - 19 април. 

Един от районните кметове на Букурещ е бил глобен 10 000 леи (около 4 000 лв.), след като бил хванат да кара колело в един от парковете в града. Роберт Негоита дори спорил с униформените, че всъщност извършвал проверка дали се спазват разпоредбите, след като парковете в страната бяха затворени. По-късно той заявил, че, като всеки друг гражданин, трябва да спазва закона и е готов да понесе последствията от действията си. 

Досега в Румъния са починали над 500 души, заразени с коронавирус. Броят на доказаните случаи е над 9 000. 

Гражданите трябва да попълнят декларация, преди да напуснат дома си, в каято да обяснят обстоятелствата, налагащи излизането им. Документът и личната им карта могат да бъдат поискани от полицията в случай на проверка. Глобите за тези, които на спазват разпоредбите, варират между 2 000 и 20 000 леи. Средната месечна заплата в страната е около 3 000 леи.