Все още трябва да бъдем внимателни по отношение на коронавируса, въпреки спада при новозаразените и смъртните случаи у нас. Това заяви председателят на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Можем да дишаме с малко по-свободни гърди, но трябва да следим много внимателно как се развиват нещата във Великобритания и Чехия. Също така и в Нидерландия и Белгия, където също има огнища на новия щам. В Германия се планува един изключително строг локдаун, въпреки че там няма регистрирани случаи на новия щам“, коментира Мутафчийски пред БНТ.

У нас такова пълно затваряне в момента не се предвижда.

„Отчита се добрият ефект дори и на такова частично затваряне. Направихме точни попадения  -ученици, нощни заведения и ресторанти“, каза той пред БНТ.

На въпрос как това, обаче влияе на икономиката, генералът отговори:

„Ние не правим оценка на икономическите въздействия на мерките, затова си има хора, които се занимават, а ние само си кореспондираме с тях. Нашите предложения, които даваме като здравни мерки, често не кореспондират с обстановката, но всеки носи отговорност за действията си“, заяви генералът.

Той е категоричен, че в моловете възможността от заразяване е много по-голяма, тъй като има по-голяма масова присъственост.

„Колкото по-малко са тези места, при които може да се предава заразата, то толкова по-лесно може да се контролира Ние само бележим мерки на местата, на които може да бъдат най-опасни“, каза той.

Относно ваксините, началникът на НОЩ заяви, че България не определя количествата им, а ЕС.

„Европейската комисия договаря съответни количества и ако всички производители на ваксини, които са общо 7, бъдат одобрени то се очаква да имаме 2 млрд. ваксини за съюза. Нашата квота спрямо населението ни е 1.55%. Ние сме поръчали толкова, колкото е регламента в Европейския съюз. Подозирам, че ЕС предвижда една солидарност със страни, които не са член на европейския съюз, което означава, че някои от бройките ще отидат и за тях“, заяви генералът.

Според него до април трябва да има повече от 100 000 ваксинирани, но това ще се случи, ако бъде утвърдена и ваксината на Астра Зенека.  

Според него нараства доверието към ваксинирането. Той е категоричен, че няма никакви резерви относно ваксинирането  и до момента не е имало лекарствен продукт, който е изпробват върху 44 000 души. Същото се отнася и за успеваемостта, която е около 95% на различните ваксини, което е много рядко. При грипните ваксини той е около 50%.

От ЕС са поръчали най- много бройки от ваксината на Астра Зенека, защото е най-евтина, лесно се произвежда и съхранява.

Мутафчийски е категоричен, че за в бъдеще няма да се занимава с политика, защото това не е неговото поле за изява.