Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова и украинската посланичка у нас Олеся Илашчук дойдоха на светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.  

„Всички скърбим, това е голяма загуба. Патриарх Неофит беше истински свещеник! Голям приятел на Русия. Нашата църква скърби заедно с българите и българския народ“, каза Митрофанова.

Литургията започна точно в 9,30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тя ще бъде предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, сега наместник-председател на Светия синод, пише 24 часа.

След това ще започне опелото на блаженопочиналия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. След опелото от патриаршеската катедрала ще тръгне литийно шествие, което ще достигне до митрополитската катедрала „Св. Неделя", където патриарх Неофит ще бъде погребан.

Поклонението: Хиляди чакаха пред храма, за да се сбогуват с патриарх НеофитВ съзнанието на хората той е достоен духовен водач

Патриарх Неофит е прекарал част от детството си в Асеновград, от където е и баща муСемейството му е живяло и в храм

Епископ Тихон: Неофит обмисляше да се откаже, когато бе избран за патриарх

Главата на Англиканската църква: Патриарх Неофит беше важен духовен лидер