Здравната система е фокусирана единствено върху Covid-19. Лекарите са заринати с документация, а междувременно болниците на места се опразват. Това заяви д-р Дан Ериксън, който е собственик на клиника в Бейкърсфилд, Калифорния, по време на брифинг преди няколко дни. Той и колегата му д-р Артин Масихи представиха резултатите от кампанията по тестване срещу заболяването, като наблегнаха и на ефекта, който изолацията оказва върху имунната ни система и психологическото здраве. Видеото доби огромна популярност и започна да се разпространява в социални мрежи. Впоследствие обаче то е било свалено от някои канали, включително и MSN - мрежата, в която бе първоначално разпространено. 

Ериксън изтъква, че не трябва да бъдат неглежирани хората с онкологични заболявания, хипертония и други тежки диагнози. Повечето от тях в момента отказват да търсят лекарска помощ от страх да не се заразят с коронавирус. 

"Нямаме достатъчно персонал в тези отделения, но в основата на всичко стои страхът. Хората си казват: Не искам да ходя на лекар, ами ако се разболея от Covid?", обобщава той. Според него това е само един от многото вторични ефекти от пандемията, които обаче все още не са взети под внимание. 

Лекарят, който има 20-годишен стаж зад гърба си, смята, че много от мерките трябва да бъдат преосмислени.

"Преди два месеца реагирахме боязливо - решихме да затворим границите, започвайки с Китай, хората да останат по домовете си. Всички тези идеи бяха много добри, имайки предвид, че не разполагахме с никаква информация за вируса. Въпреки че досега винаги са били карантинирани болните хора. Когато някой има шарка, го поставяме под карантина. Никога не сме го правили със здрави хора. Това се разминава с всичко, което сме учили по имунология и вирусология", казва Ериксън. 

През последните два месеца обаче са събрани достатъчно данни. В района, в който работят двамата лекари, са били тествани 5 213 души. Положителните проби са били 340, или 6.5%. По всичко личи, че разпространението на коронавируса е подобно на това на сезонния грип, смята лекарят.

"Първоначалните модели бяха изцяло погрешни. Те предвиждаха милиони смъртни случаи. Това обаче не се сбъдва", коментира още той. По изчисленията му вероятността пациент в Калифорния да умре от новия вирус се равнява на 0.03%. Около 96% от заразените в щата оздравявали, без значими симптоми или последствия от вируса. В един от най-засегнатите щати - Ню Йорк, шансът да умреш от Ковид-19, е 0.01%, а вероятността да оздравееш - 92%, изтъква лекарят. 

"Това са наши собствени данни. Не разполагахме с тях преди два месеца, затова е важно да ги изнесем сега. Нима това налага необходимост от подобна блокада? Създава ли това необходимост да се затвори здравната система или пък хората да спрат за работят?", пита специалистът. 

"Нявсякъде виждаме огромна заболеваемост и ниска смъртност. Ако съпоставим данните с тези от сезонния грип през изминалите години - имахме около 15-16 милиона болни, а нивото на смъртност е почти същото. Защо тогава реагираме по този начин на пандемията от коронавирус", допълва той. Междувременно ваксината за грип има, но тя се използва от изключително малък процент от населението.

Според Ериксън и колегата му голяма част от ограничителните мерки трябва да се преосмислят, тъй като се отразяват негативно и върху имунитета, и върху психическото здраве на хората.

"Появяват се състояния, които ще окажат влияние доживот, не само да един сезон - алкохолизъм, депресия, тревожност, склонност към самоубийство. Медицинската индустрия страда, икономиката е в колапс, образованието - също. Това са неща, които всички виждаме с очите си, всеки ден", заяви той.

Лекарят споделя още, че социалната изолация е пагубна за имунната ни система, която се изгражда, благодарение на това, че от деца биваме изложени на различни вируси. 

"Имунната ни система е зависима от контакта и допира. Хората си обменят бактерии и вируси, я тя реагира, изграждайки имунитет. Когато ни отнемат тази възможност, имунитетът ни пада. Когато се затворим за месец, той се срива още повече", споделя Ериксън.

"Нека се доверим на науката. Ако някой има нормална функционираща имунна система, той не бива да бъде лишаван от контакти", апелира той.

Мнозина определиха свалянето на видеото от MSN като опит за налагане на цензура. 

Припомняме, че част от ограниченията в някои щати вече започват да отпадат. Вчера нюйоркчани препълниха градските паркове, след като температурите силно се повишиха. Униформени съблюдаваха спазването на социална дистанция. Много от щатите постепенно се завръщат към нормалния живот, макар че властите се заканиха да реагират, ако не се спазват ограничителните мерки.