Лекар от Велико Търново сезира Етичната комисия на България лекарски съюз за пост в социалните мрежи на колегата ѝ доц. Атанас Мангъров. В публикацията той твърди, че хоспитализациите за коронавирус ще нарастнат, след като клиничната пътека е вдигната на 1 200 лв.

“Казаното от доц. Мангъров не е вярно. Хоспитализациите се увеличават, защото има повече заразени и хора, които се нуждаят от болнична помощ”, заяви д-р Сибила Маринова пред БТВ.

Тя обясни, че цената на клиничната пътека е 618 лв., като тя може би ще се увеличи, защото има анекс към Националния рамков договор. По думите ѝ този анекс все още не е подписан. 

“Не се изкарват повече пари от заразените с коронавирус. Допреди 2 седмици изискването за дехоспитализация на пациент с COVID-19 беше два отрицателни PCR теста - т.е. още с влизането имаме три теста, които са разход. В нашата болница средната стойност само на медикаментите за болните от коронавирус е 1300 лв.”, уточни тя.

Д-р Маринова твърди, че разходът за дезинфектанти на болницата се е качил със 100%, за консумативи - 67%, а на болен - с 60%. Тя смята, че ще има случаи, в които и 1200 лв няма да са достатъчни.

“Изказването е обида към всички хора, които работят на 30 градуса в гащеризони и не си виждат семействата”, коментира тя.

Според нея ако у нас се случат сценариите на Франция, Испания или Италия, лекарите няма да издържат.