Д-р Красимира Дечера, която е лекар-доброволец в интензивното отделение към МБАЛ-Пазарджик направи изключителен жест и отвори сърцето си, за да помогне на онкоболния Георги Арнаудов от пазарджишкото село Паталеница. 

Само преди дни момчето, което е с диагноза Сарком на Юинг, се завърна от дълго лечение в Китай, но заради продължителният полет състоянието му се влошава. Oще повече, че Георги е със защитен костюм, за да го предпазва от зараза от коронавирус. 

Още първата вечер след пристигането им в Паталеница Георги се почувствал много зле. Майката на момчето веднага започнала да звъни във всички лечебни заведения с молба синът й да бъде приет, но без успех. 

Болниците в Пловдив също отказали прием, като заявили, че младежът може да бъде приет само ако има отрицателен PCR тест.

Тогава майката решила да потърси съдействие от РЗИ- Пазарджик, откъдето изпращат екип да вземе проба. Георги обаче се влошава още повече. Близките му изпадат в отчаяние, когата по телефона им се обажда д-р Дечева и предлага помощта си. 35-годишната лекарка е завършила медицина в Мюнхен и е специалист по онкология и лъчетерапия. Тя се връща в родния си Пазарджик по време на извънаредното положение и когато научава, че интензивното отделение на МБАЛ-Пазарджик се нуждае от лекари се отзовава като доброволец. В болницата в Пазарджик тя научава и за проблема с Георги Арнаудов и се отзовава.

За сърцатото дело съобщиха от пазарджишката областна болница, позовавайки се на писмо от майката на младежа.

Ето го и него:

" В понеделник вечер тя ми се обади по телефона, след като научила, че Георги има нужда от лекарска помощ. Облечена в защитен костюм и с предпазни средства тя пристигна в дома ни в село Паталеница, за да се погрижи за моето дете. И то в момент, когато други лекари ми затваряха телефоните и не искаха да приемат детето ми за лечение. Уникален жест. Малко са такива хора, които са готови да помогнат от сърце. Тя го направи. Показа ми една друга човешка страна. След като прегледа Георги и постави система с лекарства, тя ми обясни какво да продължа да правя. Попитах я какво и дължа, а тя ми отговори, че не и дължа нищо и само ми се усмихна". Това сподели Ани Арнаудова.

Снощи излиза резултат от пробата на Георги. Тя е отрицателна и сега се надяват да има онкоболница, която да го приеме за лечение. А докато това се случи, д-р Дечева продължава да се грижи за Георги. Неговата майка изказва огромните си благодарности на тази лекарка с огромно сърце. "Не знам как да и благодаря. Все още не знам, кога детето ми ще бъде прието в болница, и не намирам точните думи в този труден момент, за да благодаря за всичко на д-р Дечева. Нека бъде здрава и да продължава да помага на хората, както помогна на нас. Няма да забравим този огромен жест".

Ани Арнаудова изказва своята голяма благодарност и на лаборантката Пепи Стоянова от Медико-диагностична лаборатория „Мед -Диа“ в Пазарджик, която също екипирана с лични предпазни средства, идва в дома им , за да направи всички необходими изследвания на Георги. "Благодарности от цялото ми майчино сърце за тези две добри жени!"

Господ чу молитвите им! Иван и Георги, заклещени в Китай, се прибират в РодинатаМладите българи, които се борят с онкологични заболявания, се прибират у дома на 7 май

Нова тежка диагноза за Георги, остава и заложник в КитайМладежът от Пазарджик има разсейки по гръбначния стълб