Леден дъжд заваля тази сутрин в Пловдив. Живакът под тепетата показва минус 10 градуса, като в областта е обявен жълт код за опасно време. Рядкото явление е изключително опасно за шофьорите, тъй като улиците стават ледени пързалки. Очаква се през уикедна градусите под тепетата да се покачат и да стигнат до 8 градуса.

Леденият дъжд не е характерно явление за България. Това е твърд валеж, падащ при отрицателни температури на въздуха - от 0 до -10. Обикновено е под формата на малки сфери с диаметър 1-3 мм от плътен прозрачен лед. Вътре в сферата има размразена вода, когато попада върху предмети, тя се разбива, водата изтича, замръзва веднага и формира ледена покривка

Каква е прогнозата:

Добрата новина е, че затоплянето продължава. Жълт код е в сила в почти цялата страна, с изключение на най-южните райони, заради опасност от поледици. 

Жълт код заради опасност от поледици

След пътните блокади заради снега и навяванията през последните дни тази сутрин всички главни пътища са отворени.

Остава обаче ограничението от 90 километра в час в участъка между Карнобат и Бургас на магистрала „Тракия” заради заледени участъци от пътя.

В Добричко все още има затворени пътища, част от третокласната пътна мрежа. Остава в сила и ограничението за камиони над 3 и половина тона на отсечките Варна – Дуранкулак и Варна – Балчик.

От АПИ предупреждават:

Шофьорите да карат внимателно - очаква се рязка промяна в метеорологичните условия, с опасност от поледици, предупреждава Агенцията "Пътна инфраструктура".

Поради рязката промяна в метеорологичните условия, започналото снеготопене и очаквания силен вятър и дъжд в следващите дни АПИ апелира шофьорите да карат изключително внимателно и съссъобразена скорост, без резки маневри. За много кратко време е възможна промяна в пътните условия и има опасност от поледици, отбелязват от агенцията.