Следващата стъпка, която трябва да се предприеме, като ограничителна мярка срещу коронавируса е затварянето на нощните заведения, стадионите и спирането на всички масови мероприятия. Това е личното мнение на доц. Ангел Кунчев, като той подчерта, че това е нещо, което трябва да се обсъди тепърва и да се постигне съгласие между щаба и правителството, за да се въведе.

„Това е моето лично мнение. В нощните клубове и по стадионите се събират твърде много хора. За момента това е стъпката, която трябва да се обмисли, но се отчитат много фактори – да не пречим на икономиката, безработицата и това дали хората са съгласни с мярката. В момента Европа е в пика на вълната, Индия и САЩ вече преминаха през това и сега е наш ред. Тази мярка вече е въведена в редица страни в Европа“, категоричен бе Кунчев в ефира на Нова телевизия.

В момента статистиката показва, че 10 души заразяват 12. Според доцента, как ще се развие епидемията зависи от спазването на мерките.

„Това зависи от нашето държание, ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, жестоко се лъже. Заразените могат да бъдат 7 пъти повече и да нараснат до 5-6 000 на ден. Това се случи със страни като Черна гора, Израел и Чехия, които не са по-изостанали от нас. Хората трябва да спазват мерките и да пазят близките си“, заяви Кунчев.

Относно това дали ще има блокада на градове, той заяви:

„Затварянето на градове е изключително крайна мярка и то без не особено голям ефект, то каквото има да се случва в града ще се случи“, каза той.

Според него, всяка болница трябва да има Kовид сектор, а тази, която откаже лечение на пациент, при наличието на свободно легло ще има сериозни санкции –  моето предложение ще е спиране на договора със Здравната каса, а след това отнемане на лиценза. Австрия в момента препраща пациенти в Германия, навсякъде положението е тежко“, каза още Кунчев.

Той похвали оранизацията на лечение на заразени с коронавирус в Пловдив, където са се включили всички частни болници.