1% е смъртността у нас, причинена от коронавирус. В момента броят на починалите се увеличава, но това е реципрочно с броя на заразените.

„Процентът на хората, които карат тежко вируса е горе долу един и същ от началото на епидемията, но имаме повече починали, защото имаме повече болни. Нещата са логични“, коментира доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

Според него това дали здравната система ще издържи на увеличаването на новозаразените зависи най-вече от това дали те са струпани на едно място или за дифузно разпределени – ако е второто задраната система ще издържи.

„Там където има повече случаи се опитваме да вземем веднага мерки, като към момента успяваме. И 1000 на ден да станат случаите ние ще направим нужното, за да приемем болните – лекуваме така, както можем. Ние можем да настаним пациентите – легла имаме, но няма да имаме достатъчно медицински екип. У нас има 140 инфекциозни специалисти – както и да ги местите и формирате нови отделения, специалистите си остават тези“, заяви доцентът.

Към момента няма болници с напълно запълнен капацитет. Кунчев коментира, че в Пловдив е доста ангажирана базата, но няма място за тревога.

„Епидемията се развива горе-долу според правилата на една епидемия. При условие, че в света надминаха 20 милиона, то е нормално да се повишат и у нас. В момента нас ни надминават много страни от Европа по брой новозаразени, като от 2-ро място в Европа, ние паднахме на 6-то място. България не е остров на благоденствието – каквото се случва по света, то се случва и у нас“, каза Кунчев.

Той коментира и възможността от заразяване – ако двама души са на разстояние под метър и не носят маски, като единият от тях е инфектиран, в такъв случай вероятността от заразяване е 90%.

Ако този, който е заразен вероятността да предаде вируса е 70%. Ако и двамата носят маски – 20-30%, ако между тях има дистанция процентът пада под 5%.