Обвиненият за хакерската атака срещу НАП  служител на „ТАД Груп” Кристиян Бойков се появи на днешното заседание на Апелативния спецсъд, който трябва да реши дали да върне обратно в ареста шефа на фирмата Иван Тодоров.

20-годишният пловдивчанин, който е пуснат под парична гаранция от 20 000 лева, дойде заедно с адвоката си Любен Казанлиев, но отказа да говори пред медиите, споменавайки само, че се чувства добре. 

Адвокатът му Любен Казанлиев каза, че няма доказателства за вината на Бойков. Той също не пожела да обясни каква ще е ролята на Кристиян в гледането на мярката за неотклонение на Тодоров от Апелативния специализиран съд. По думите на адвоката Бойков е дошъл „от професионален интерес“.

Според едната версия Кристиян е дошъл да подкрепи шефа си. Другата по-сензационна хипотеза е, че той е склонил да свидетелства срещу Иван Тодоров и да се превърне в основен коз на прокуратурата.

Преди началото на заседанието Иван Тодоров отрече да е поръчвал хакерски атаки срещу НАП или други фирми и институции и обясни, че иска по-бързо да приключи работата на следствието.

Държавното обвинение настоява бизнесменът да бъде върнат в ареста, аргументирайки се с нови доказателства срещу Тодоров, който е обвинен за кибертероризъм заради източените данни от сървъра на приходната агенция.

От искането до съда на Николай Найденов, временен шеф на Апелативната специализирана прокуратура, се разбира, че става въпрос за хакнати банки и застрахователни дружества.

Миналата седмица Тодоров беше освободен срещу парична гаранция от 100 хиляди лева, която неговите адвокати искат да намалят, защото се е прибрал в България от командировката в Канада и не е правил опити да се укрие.

В началото на заседанието съдът отказа да уважи искането на прокуратурата мярката за неотклонение на Тодоров да се гледа при закрити врати.

„Става дума за чувствителна информация за взаимоотношения на клиенти с банки и застрахователи, данъчни документи и междуфирмени търговски отношения, свързани с прякото развитие на икономиката в страната”, твърдяха от обвинението, но аргументите им не бяха приети.