"Много грубиянска и елементарна манипулация. Някакъв абсурд!". Така музикантът Кирил Маричков определи скандала с бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова, която бе задържана за кражба в Полша. "Разбирам, че е говорила по телефона и го е направила от притеснение. Дори не ми се произнася думата, която употребяват по неин адрес", каза още Маричков по телефона от Германия пред bTV.

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова бе задържана на 27 февруари от полската полиция заради кражба на козметика за над 700 лв. от безмитен магазин на летището във Варшава. Според Поптодорова излизането й от магазина с неплатените продукти е било неволно, след като по телефона й звъннала възрастната й майка, която имала проблем. Притеснена от разговора, дипломатката напуснала магазина. В единственото си изявление до момента по скандала Поптодорова обясни, че доброволно е платила глобата си и е върнала козметиката.

Кирил Маричков е звъннал на Поптодорова по телефона след скандала. "Обадих й се и й казах, че нормалните хора не могат да приемат, че такова нещо се е случило, както и всички, които я познават. Това е манипулация от най-долна проба. Тя за съжаление, не ми звучеше добре, как може да звучи човек в такава ситуация. Не всички са маскари и Елена е сред тези, които не са", категоричен бе Маричков.

Музикантът, който през 1991 г. е бил депутат от СДС във Великото Народно събрание, е част от българска парламентарна делегация в САЩ, в която е била и Елена Поптодорова. Тогава с българите се случва скандал - собственик на супермаркет ги гони позорно от магазина заради съмнение, че може да са крадци. Вестник "Ню Йорк таймс" публикува статия за случката на 2 април 1991 г.

В студиото бе и адвокатът Цветан Цветанов, който също е бил в експертно качество поканен на това пътуване. В състава на скандално изгонените от сепермаркета са още Николай Слатински, журналистите Мико Петров и Петко Георгиев, режисьорът Боян Папазов, депутат от Варна Васил Димитров, експертът по радиочестоти Бойко Карлов.

Българска делегация, набедена за банда крадци, била изгонена от хранителен магазин в щата Минесота през март 1991 г. Собственикът на магазина взел групата за цигани, след като бил предупреден за крадци. По това време Елена Поптодорова е част от делегацията като член на Народното събрание. Българите - 5-има депутати и няколко журналисти, били на посещение в град Сейнт Пол в рамките на национално турне, спонсорирано от Информационната агенция на САЩ. Те били принудени да напуснат магазина въпреки недоволството на двамата преводачи от Държавния департамент, които ги ескортирали. Преводачката Дана Пеноф обяснила, че чужденците просто искали да видят как изглежда кварталният търговски център “Апахи ню маркет”.

“Почти веднага, след като влязохме, чухме съобщение, че в магазина има подозрителна група, за която всички клиенти трябва да бъдат бдителни. Оказа се, че всеки един от нас е бил следван и наблюдаван”, разказва тя. Пеноф се зарекла тогава да подаде жалба за неспазване на човешките права. Тя се опитала да обясни на собственика на магазина Върн Бергрен, че българите са гости на САЩ, но той отговорил: “Оставете всичко и напуснете. Не искаме хора като вас в нашия магазин”.

Елена Поптодорова обяснила на собственика, че е депутат. “Така че ще ви помоля да обясните защо се държите така с мен”, възмутила се тя. "Беше изумително в как една демократична държава някакво лице може да се появи и да ни изгони. Беше много неприятно, аз например си бях взел минерална вода. Три телевизии дойдоха да вземат интервюта от нас в наша защита, дойдоха правозащитни организации. Още си пазя формуляра, който ми дадоха. Други от делегацията водиха дела и спечелиха обезщетения", спомни си Кирил Маричков.

По повод скандала около Поптодорова днес, адвокатът Цветан Цветанов заяви: "Не съм свидетел, но в живота се случва какво ли не, възможно е човек да сгреши, но това не може да промени мнението ми за нея. Тя е един слънчев, интелигентен и чаровен човек. На всекиму може всичко да бъде простено".