Няма други потвърдени проби на индийския вариант в България, но все пак е напълно възможно той да продължава да се разпространява, констатира служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров в ефира на Нова.  

Той добави, че експертите очакват нов пик на коронавируса през есента, но не е гаранция, че такъв ще има.

„Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има нов пик. Може да има още и през лятото. Нещото, което ми липсва, е оценка на това колко души са се срещали с вируса. За съжаление не е направено нищо такова до този момент”, обясни Кацаров.

Според него ваксинирането е най-сигурният начин да отпаднат мерките и категорично отрече обвиненията срещу него, че е против имунизацията. Здравният министър е на мнение, че недостигът на ваксини, скандалите около една от тях и липсата на здравна информационна кампания са довели до негативното отношение към ваксинацията в страната.

„През последния месец значителен брой възрастни хора са се ваксинирали. Около 800 000 души над 60 години са получили първа доза от ваксината. Ако продължаваме в същите темпове, може би след около 2 месеца тази най-критична част от населението ще бъде защитена, което ще ни позволи да не прилагаме чак толкова строги мерки”, завиСтойчо Кацаров.

"Тази създадена психологическа нагласа е много трудно да бъде преодоляна. Сега полагаме усилия да организираме здравна информационна кампания. Получаваме подкрепа от ЕС, от СЗО, включително и от медиите, за да убедим колкото се може повече хора, че ефективният начин да се предпазим не е дистанцията или маски, а ваксината. Сега имаме повече информация за ваксините, отколкото в началото на годината, когато страховете може би са били основателни. Но днес виждаме, че над 2 млн. души са ваксинирани”, каза още д-р Кацаров.

Той сподели, че в момента се и дискутира въвеждането на стимули за ваксинация, но не е привърженик  на подобна идея. Ваксинацията трябва да бъде доброволен процес и избор на самите хора, техните подбуди не трябва да са от печалби и лотарии , а на база личен осъзнат избор, сподели още здравния министър.