Намаляване на ДДС на 5 %, финансиране на чартърите и ваучери за почивки. Това са част от мерките, които предлагат от ВМРО, за да спасят туризма. Според военния министър Каракачанов всички са напълно реализуеми и трябва да се приложат, за да не фалира браншът.

„Българската икономика ще търпи щети поне още една година. Един от най-засегнатите браншове е туризмът. Той дава 12% от вътрешния брутен продукт. Ние предлагаме мерки, които са подпомогнат този бранш. Не се знае дали изобщо дали ще има сезон и трябва да помогнем“, заяви Каракачанов в ефира на Нова телевизия.

Той заяви, че  ваучери за почивка ще се ползват само от хора, които са се осигурявали през последните 12 месеца или пенсионери.

„Държавата не може да бъде само касиер и само да прибира, ако фалираш туризма няма от къде да взимаш. Държавата трябва точно в такива ситуации да подпомага, за да може в последствие парите да се връщат в бюджета“, каза той.

Според него всички тези мерки вече се обмислят в редица страни, които разчитат основно на туризма.

„Тези неща не съм се събудил вчера и не съм си ги изсмукал от пръстите. Вече се обмислят от Гърция, Турция и други страни, не може само да чакаме Брюксел и да правим каквото ни кажат“, заяви Каракачанов.