90% от жителите на квартал Столипиново не са здравно осигурени. Това сочат данните на медиаторите  от проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ и Община Пловдив. Всички са от ромски произход и не се подлагат на профилактични прегледи.

В момента са назначени медицински работници в ДКЦ „Изгрев”, които извършват прегледи именно на тези хора. До края на месец май се очаква да приключи изграждането на здравен център в двора на поликлиниката. Всичките 5 кабинета ще бъдат оборудвани с техника. В него ще работят педиатър, общопрактикуващ лекар и акушер-гинеколог. Строежът е на финалната права, като за изграждането на центъра са вложени 430 хиляди лева. Финансирането е от проекта, който е на обща стойност 1 077 495 лева.

Освен здравните кабинети, в ромския квартал ще се изградят две детски площадки в детска градина „Лилия”, както и образователен център в двете училища „Найден Геров” и „Кирил Нектариев”.

 Проектът е по „Програма за насърчаване на социалното включване на ромите и другите уязвими групи” на Българо-швейцарска програма за сътрудничество и има за цел образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи, живеещи на територията на Столипиново, както и в град Куклен.

„Идеята е да се стимулират да ходят на профилактични прегледи. Да имат лични лекари, да водят децата си. Ежемесечно извършваме информационни кампании и с всяка следваща се наблюдава положителна тенденция. Жени, които не са посещавали гинеколог, направиха прегледи. На една, от които бе открито онкологично заболяване”, разказа ръководител на проекта Севджан Моллабекир.