Десетки семейства инвестирали „на зелено” в имоти в „Слънчев бряг” станаха жертви на измама за милиони. От осем години те чакат да приключат съдебните битки между строителя и банката-кредитор, съобщава NOVA, цитирана от vesti.bg.

Накрая получили нотариални актове с възбрана и заповед да напуснат апартаментите, които никога не са ползвали. Измамените са подписали предварителни договори и саплатили по 60 000 евро. Инвеститорът обещал сградата да е готова до май 2010 г., а купувачите да получат апартаменти направени „до ключ”.

До 2014 г. парите за имотите вече са платени. Управителката на фирмата инвеститор - Фатме Хасан, се обаждала и настоявала новите собственици да ѝ платят и ДДС-то за апартаментите. Чак след това им обещала, че ще получат нотариален акт.

Междувременно имотите са запорирани от банката, кредитирала проекта. Причината - фирмата инвеститор от години има ипотечен заем, който не погасява. А залогът за него са сградата и земята. Фирмата инвеститор не може да бъде открита на посочения адрес в Бургас. Имотът на управителката в Айтос също е запориран. Междувременно тя движи бизнес с тестени изделия за Турция.

Семейство Хасан обвинява банката, кредитирала проекта, в алчност, която е довела до провала му. Но срещу тяхната строителна компания има заведени десетки дела от кредитори и клиенти, които си търсят парите. От банката-кредитор посочват, че комплексът в „Слънчев бряг” няма Акт 16 и е завършен до груб строеж.