Софийски градски съд наложи глоба от 2000 лева на търговец на замразено месо, риба и зеленчуци за укриване на данъци в размер на 70 хиляди лева. До административно наказание, наложено на 25 април тази година, се е стигнало, след като управителят на дружеството е превел сумата в пълен размер, ведно със законните лихви.

На 9 октомври миналата година прокуратурата е предала на съд Недялка за това, че в периода август 2013 г. до 16.09.2013 г. като управител на Еднолично дружество с ограничена отговорност, чрез съставяне на документи с невярно съдържание и ползването им пред органите по приходите, е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Укритите средства са в размер на 69 483.40 лв.

Дружеството, управлявано от Недялка, развивало търговия със замразено месо, риба и зеленчуци, които закупувало от фирми от Европейския съюз – от Холандия, Полша, Испания, Дания, Германия, Унгария, Румъния.

Като получател по вътрешнообщностните доставки, дружеството имало задължение съгласно чл.84 ЗДДС да начисли и да внесе данък върху добавената стойност (ДДС). За всяко вътреобщностно придобиване следвало да се издаде протокол, в който да се посочи дължимия ДДС. Тези протоколи следвало да се включат в дневника за продажби на дружеството за съответния данъчен период.

Не изпълнявайки тези свои задължения Недялка Д. избегнала установяването и плащането на дължимия данък.
В хода на съдебното следствие Недялка Д. е внесла по сметка на държавния бюджет пълната сума на установите данъчни задължения и дължимите лихви.

Това дало основание на съда да приложи спрямо нея привилегирования състав на чл. 255 ал. 4 от НК, според който при пълното погасяване на данъчно задължение до приключване на съдебното следствие пред първа инстанция, размерът на предвиденото наказание се редуцира и съществува правна възможност да бъде заменено с административно наказание.