Липсата на доскорошния главен финансист на Пловдив - Наталия Делчева, която се пенсионира в началото на март, вече се усеща. Това проличава от технически грешки, заради които областният управител Здравко Димитров върна за преразглеждане решението за предвиждане на средства за ремонт на подлеза под Централна поща.

Основният проблем идва от изречение в т. 3 на решението, в което е посочено, че Общинският съвет "задължава" общинската администрация да предвиди средства за обекта в бюджетите за 2018 и 2019 г., съответно 5 милиона лева и 1 милион и 496 хиляди лева.

В аргументацията на това защо губернаторът връща решението за преразглеждане е посочено, че "няма правно основание, въз основа на което общинският съвет да може да задължи общинската администрация за посочените действия". Терминът "задължава" предполагал наличие на отношение на власт и подчинение между две институции, каквито нямало между съвета и администрацията.

Казусът обаче най-вероятно ще бъде решен още на сесията в четвъртък, където предложението за предвиждане на тези над 6 милиона лева влиза като извънредна точка. От администрацията на кмета Иван Тотев предлагат решението да бъде променено преди да мине повторно гласуване. Така думата "задължава" се премахва и в предложението вече ще пише, че Общинският съвет "одобрява" тези разходи да се предвидят в бюджетите за следващите 2 години.

Друга точка от върнатото решение - тази за това, че администрацията се "задължава" да предостави доклади за огледите на всички мостове, надлези, подлези и тунели в район Централен, пък тотално да отпадне, предлагат от общината.