Регионалната здравна инспекция под тепетата обяви грипна епидемия в Пловдивска областта. Решението влиза в сила от 29 януари и обхваща всички общини. Причината е нарастването на заболелите от грип.

„Във връзка със зачестилите уведомителни писма от кметове на общини и директори на учебни заведенията в Пловдивска област за увеличаващия се брой отсъстващи ученици поради заболяване от грип и ОРЗ, потвърдено и от ОПЛ по места, РЗИ Пловдив обявява грипна епидемия  на територията на Пловдивска област, считано от 29.01.2020 г. Считаме за уместно Регионално управление на образованието - Пловдив да създаде организация за преустановяване на учебните занятия от 29.01 до 04.02.2020 г. включително”, се казва в решението на РЗИ.

Припомняме, че грипна епидемия беше обявена в град Пловдив преди ден. От 28 януари до другия вторник учениците от целия град ще бъдат във ваканция.

Решено: Обявиха грипна ваканция за учениците от Пловдив!В града е обявена епидемия от грип

Сряда, 5 февруари е почивен ден заради междусрочната ваканция. Така учениците от Пловдив ще бъдат на училище чак на 6 февруари, четвъртък. 

Миналата седмица в грипна ваканция бяха учениците от Хисаря, Карлово, Куклен и Сопот.

В пловдивските болници са преустановени временно плановите операции и се извършват само спешни. В момента не се извършват и женски и детски консултации, имунизации и профилактични прегледи. Така се предотвратява опасността от един болен пациент вирусите да не се пренесат на здравите, допълва лекуващият лекар. По тази причина здравните власти препоръчват да се избягват местата, където се натрупват много хора като заведения, киносалони и други обществени места.

Още една община в Пловдивско обяви грипна ваканцияДетските градини остават отворени, но всяко дете със симптоми ще бъде връщано вкъщи