Грипна епидемия беше обявена в град Пловдив! Това съобщи преди минути пред TrafficNews.bg д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Във ваканция от утре, 28 януари до следващия вторник включително са учениците от целия град.

Причината е нарастването на заболелите от грип.

"Броят на болните е под средния за страната, но като превантивна мярка взехме решение да обявим грипна епидемия", казаха още от РЗИ. 

Сряда, 5 февруари е почивен ден заради междусрочната ваканция. Така учениците от Пловдив ще бъдат на училище чак на 6 февруари, четвъртък. 

Миналата седмица в грипна ваканция бяха учениците от Хисаря, Карлово, Куклен и Сопот.

В пловдивските болници са преустановени временно плановите операции и се извършват само спешни. В момента не се извършват и женски и детски консултации, имунизации и профилактични прегледи. Така се предотвратява опасността от един болен пациент вирусите да не се пренесат на здравите, допълва лекуващият лекар. По тази причина здравните власти препоръчват да се избягват местата, където се натрупват много хора като заведения, киносалони и други обществени места.

Как протича грипът - чуйте от  д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари – Пловдив. 

За разлика от другите вирусни инфекции, грипът протича с внезапно и тежко начало. Само за няколко часа общото състояние на пациента се влошава. Характерни са болките по цялото тяло, мускулите, висока температура, отпадналост - състояне, което буквално може на момента да ни повали на леглото. За това превантивни мерки от страна на РЗИ са с цел да се предотврати голямата заболеваемост в училищата.

Положителната страна през тази година е, че част от хора над 65-годишна възраст бяха имунизирани с безплатни противогрипни ваксини, което вероятно ще доведе до драстично намаляване на заболеваемостта, коментира д-р Сотиров. И отправя следните превантивни мерки, за да се предпазим от заболяването:

"Една от мерките е често да проветряваме помещенията, в които се намираме, независимо, че ще нахлуе по-студен въздух. Друга важна мярка е да се избягват публичните събирания с много хора. Да се избягват хората със симптоми на грип, по възможност да се поставят предпазни маски на лицето, за да не се пренасят вирусите. Миенето на ръцете е много важна част, тъй като заразяването става не само чрез разговор, но и с пипане на замърсени предмети".