Първите зрелостници стъпиха на подиума пред хотел "Тримонциум" тази вечер. Гиздави абитуриенти от ПГО "Ана Май", СУ "Найден Геров" и ПГТ "Гоце Делчев" изпълниха площада и дадоха старт на сезона на баловете след дълго отлагане. Цели фамилии прииждат и към този момент на центъра на града, за да изпратят подобаващо завършващите. 

И тази година не липсваха нестандартни модни решения от страна на дамите.  Пера, корони, златни огърлици, стигащи до земята, пайети и ресни присъстваха задължително в тоалета на всяка абитуриентка. Пременени в пищни рокли бяха и някои от майките на зрелостниците, които дефилираха заедно с децата си.

Обстановката на площада бе необичайно тиха и спокойна. Нямаше викове и силна музика, липсваше ентусиазъм дори за обичайното отброяване до 12. Някои пристигнаха под ескорт от мотори, а появата им бе съпроводена от форсиране на двигателите и пилене на гуми. Униформените обаче не толерираха подобно поведение и заплашиха водачите със сурови санкции.

От тази вечер, в продължение на една седмица, завършващите 12-и клас ще изживеят така дългоочаквания момент да отброят от 1 до 12, с което да загърбят класните стаи на училището. Заради извънредната ситуация покрай коронавируса, тази година баловете ще продължат до 30 юни, което е небичайно по-късно в сравнение с предишни години. И ако до преди година в рамките на 4 дни абитуриентите купонясваха до зори по случай завършването си, то 2020 година ще бъде запомнена с редуцирани празненства. Причината е съкращаването на капацитета по ресторантите във връзка с епидемичните мерки.