Пловдив стана първият град в България, който след обсъждане в местния парламент, не забрани бурките. Преди същинското гласуване срещу наредбата се обявиха адвокат Димитър Спилков, бившият съветник от ДПС Яшар Асан, както и сегашният общинар от партията на Касим Дал -  Айри Мурад.

Адвокат Спилков стана известен покрай събранието на евангелистите в пловдивската зала „Колодрума”. Той бе един от организаторите на събитието преди по-малко от месец. Според него тази наредба пречи на хората да изповядват свободно религията си, а и противоречи на Европейското законодателство.

Айри Мурд, който е бивш имам заяви, че в Столипиново няма бурки, а тази наредба би попречила на туристи и дипломати да посещават града ни.

Любопитното е, че дори д-р Лилия Учкунова от Патриотичния фронт гласува против наредбата. Според нея, а и кметът Иван Тотев проблемът не е в самите бурки, а другите моменти, които съвпадате с националното законодателство и те трябва да се регламентират.

Абсурдното е,че противници и вносители на предложението имаха две коренно противоположни тези и мнения, на които се уповаваха. Според вносителите вътрешният министър Румяна Бъчварова е казала, че подобни забрани трябва да се регулират именно от местните законодателни органи. Противниците на предложението пък цитираха председателя на ВМРО Красимира Каракачанов, който държи забраната да се регулира на национално ниво.

Очаква се на някоя от следващите сесии предложението отново да бъде гласувано от местните общинари.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg