Електронното таксуване в автобусите от градския транспорт в Пловдив стартира от 1 юни. Тогава ще можем да си вземем 10 билета за 9 лева в смарт карта, както и да пътуваме с два автобуса с билет за 1,50 лева. Това съобщи днес зам.-кметът Златин Велев. Новата система трябваше да започне да работи още на 1 април. Проблеми с апаратите и валидирането й обаче попречиха това да се случи.

От утре пък трябва да приключи хаоса по спирките в Пловдив, причинен от неточната информация на новите електронни табла, информиращи след колко минути пристига автобус по дадена линия. Актуализация на софтуера е причината за това таблата да не работят. От общината очакват от утре таблата да светят отново и този път да показват по-точна информация за пристигащите автобуси. От администрацията призоваха пловдивчани да пазят устройствата.

От 1 юни ще пътуваме с 12 вида различни документи, които включват почасови и дневни билети за една или няколко линии, чрез валидиране на „смарт карта“ и билет за 10 броя еднократни пътувания за всички линии. Ще има и едноседмични карти, валидни за една или няколко линии, както и 3,6,9 и 12-месечни карти, за всички рейсове на „смарт карта“.

Билетът за еднократно пътуване остава левче, както и пътуването със смарт карта. Преференциалните карти за пътуване остават 16 лева. Едночасов билет с прикачване ще струва 1.5 лв., еднодневен - 4, а за 24 часа от първото валидиране - 5 лв. Електронното зареждане на 10 билета в смарт карта ще струва на пловдивчани и гостите на града 9 лева, едноседмичната карта за една линия - 12.5, а едномесечната - 35 лева.

За пътуване по всички линии в рамките на един месец услугата ще струва 50 лева, съответно за три месеца -130, за половин година -260, за 9 месеца -390 и годишно- 520 лева. Преференциалната карта за година е 192 лева.

Вижте коментара на заместник-кмета на Пловдив Златин Велев:

Още от TNS TV гледайте ТУК

TrafficNews.bg