След проливните дъждове у нас, реките понесоха тонове боклуци в редица райони на страната - от пластмасови бутилки и торбички, до телевизори и хладилници.

Най-голямото плаващо сметище се образува в река Искър до Своге, където беше обявено частично бедствено положение.

Днес ситуацията вече се успокоява, но на дневен ред сега е проблемът с огромното количество отпадъци, донесени от река Искър, предава БНТ.

Официалното обяснение е, че отпадъците са донесени от високите води на реката от София.

"Ние посрещнахме боклука на цяла София и цялото софийско поле вседствие на проливите дъждове. Ние нямаме право да пипаме нито самата река, нито дигата. Никакво мероприятие нямаме право да провеждаме на тази теротория. Община Соге не е собственик на водната площ. Собственик е басейнова дирекция Плевен", каза Илия Богданов -зам.-кмет на Своге.

"Изчистването на тези боклуци не влиза в нашите задължения. При строителството на тези централи сме предвидили автматични съоръжения, които почистват тези боклуци. И те се почистват в процеса, когато централите работят", каза Васил Шуманов - ВЕЦ Своге.

От управата на ВЕЦ в Своге са категорични, че нямат отговорност за почистването на реката, но ще го извършат с техните машини. Очаква се това да се случи в рамките на три дни.