Пловдивският окръжен съд остави зад решетките извършителите на грабежа над 94-годишната Дона Чернева от Ръжево Конаре.

Мъжете на 27 и 31 години биха и душиха старицата, след което й отнеха 100 лева. Двамата влезли в дома на жената през незаключена врата.

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най–тежката мярка за неотклонение спрямо тях. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че те са извършили деянията, в които са обвинени. Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрият и да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка.  

Андон, който е душил баба Дона, преди година е излязъл от затвора, където е излежал присъда за убийство на възрастен мъж. 85-годишният пенсионер Ставри Шандански е бил пребит с летва в дома си заради два лева.

Двамата признават вината си.

Срещу нападателите на баба Дона са повдигнати обвинения за отнемане на чуждо имущество с използването на физическа сила и принуда. Делото е поела зам.-окръжния прокурор Галина Андреева.

Съдът остави без уважение искането на двамата цигани да бъдат пуснати под гаранция или да получат домашен арест, като преди това се разкаяха за случилото се.

„Състоянието на жената говори за жестокост, при това брутална, при нападението им без видима причина. Престъплението е било възможно без сила“, заяви в залата зам.-окръжният прокурор.

Двамата цигани са набелязали жертвата, защото къщата е в края на населеното място, проучвали са кога получава пенсията и са наблюдавали къщата. Единият от обвиняемите сам е направил маска и ръкавици, за да не бъдат хванати. Укрили са и веществени доказателства. Те са имали ясното съзнание, че няма да намерят много пари.

Още за делото ТУК и ТУК