Целият наличен състав на пловдивската полиция ще бъде мобилизиран за празниците. Това съобщи началникът на ОД на МВР старши комисар Атанас Илков. Най-голяма концентрация на униформени ще има на местата, където ще има масово струпване на хора. Около църквите ще бъдат позиционирани екипи - както на охранителна полиция, така и от криминална и икономическа.

„Ще се следи за спазване на обществения ред и за недопускането на ексцесии и инциденти. Впрегнат е целият ресурс на охранителна полиция, както и на „Пътна полиция”. Ще сме безкомпромисни към всички нарушители. Особено внимание ще обърнем и на движението по пътищата. Ще се провеждат акции, ще се следи за нормалното придвижване на хората”, съобщи Илков.

Той подчерта, че по време на празничните дни апашите се активизират. Старши комисарят отправи апел към хората да не публикуват къде са и къде ще заминават в социалните мрежи, тъй като криминалният контингент дебне навсякъде.

„Хората да помолят близки, приятели или съседи да наглеждат домовете им. При най-малкото съмнение да сигнализират към полицията. Възрастните хора също са най-уязвими по празниците. Апелирам да не вярват на непознати, особено по телефона. Напомням, че МВР не работи с финансови средства на гражданите”, добави директорът.

Проверки са извършени в 140 храма от дирекцията на Пожарна безопасност. Установени са 18 нарушения и са съставени предписания. От Пожарната обърнаха внимание на нощта срещу Великден. Хората трябва да си пазят дрехите и косите от запалените свещи. Да не вкарват свещи в колите, а в домовете огънят да не бъде оставен без надзор.

През празничните дни ще има 24-часово дежурство на екип огнеборци пред Бачковския манастир.