Светът лекува симптомите на коронавируса и икономическите последствия от него. Никой обаче не изследва причините за появата му. Това изтъкват учени в свой доклад пред ООН. Според тях резултатът от това може да бъде пагубен - редица заболявания да бъдат прехвърлени от животни на хора през следващите няколко години.

Броят на зоотичните епидемии расте с всяка изминала година. В списъка са ебола, коронавирусите, западнонилската треска, треска от долината Рифт и други. Еволюцията на тези заболявания се корени в унищожаването на природата и нуждата на човешкия вид да консумира месо, твърдят учените. Преди да се появи Covid-19, 2 милиона души са загубили живота си от заболявания, прехвърлени ни от животни.

Появата на новия коронавирус можеше лесно да се предвиди. Заразата може да се окаже най-лошата, но не е първата досега, твърди директорът по околна среда към ООН Ингър Андерсен.

Според доклада трябва да се инвестира в по-широко проучване на разпространението на заразите, както и хранителните вериги, чрез които те се предават на човека, пише "Гардиън".

"Епидемията от Covid-19 имаше широк обществен отзвук, но в повечето случаи бе третирана като предизвикателство за медицината или шок за икономиката. Източникът на всичко това се крие в природата, храната, здравето на животните. Това е като да лекуваш болен пациент от симптомите му, но да не се опитваш да проследиш каква е причината за тях. А има много зоотични зарази, които притежават потенциала да предизвикат пандемия", коментира проф. Делия Грейс, която е един от авторите на доклада. 

Според учените продъжителната експлоатация на околната среда и унищожаването на редица екосистеми могат да причинят скок в заболяванията, предавани от животни на хора.