Уикендът под тепетата събра пловдивчани около брега на река Марица. По повод третата годишнина от обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 се проведе кампания за облагородяване на участък от града. В района на бул. "Марица" № 51-57, доброволци и служители засадиха 50 бр. билки и цветя от различни видове: розмарин, барбароса, алое, аспидистра, колеос - зелен и шарен, хиперикум, винка - зелена и блонди, и лигуструм, предоставени от ОП “Градини и паркове”.

Доброволците боядисаха 10 бр. пейки в района, както и детската площадка на бул. “Марица”  53-57, включваща бр. детски съоръжения, пързалка и 2 бр.люлки. Кметът на район “Северен” Ральо Ралев също се включи в кампанията заедно със служители от администрацията. При почистването на избрания терен се събраха 20 бр. чувала листопадна шума.

От Регионален природонаучен музей Пловдив разказаха на децата защо реката е толкова специална за градското биоразнообразие. 

Мероприятията не приключват до тук, на 5-ти септември се готви изненада за пловдивчаните. На същото вече облагородено място, от 17.00 до 22.00 ч., ще бъдат организирани редица забавления за гражданите. Планира се изработването на Вело зелен маршрут под формата на градска вело карта - празник с цялото семейство на велосипеди – от всички посоки на града, към сборния пункт на реката, където ще се организира пикник, подходящ за всички възрасти и със специално подготвени за деца занимания и изненади – игри на открито, еко работилници, следолед, захарен памук и хвърчила край реката. Всеки е добре дошъл с одеяло, настолни игри, федербал, домашна храна и напитки.  

След 21 ч. ще бъде прожектирано и кино на открито. Заедно с ПЛОВДИВ БЯГА ще се пробяга и най-дългата пешеходна улица в Европа от 19.00 ч.

Вход свободен за всички прояви.