Декларация-съгласие ще трябва да попълват българите за влизане в южната ни съседка Гърция. Става въпрос за двустранни пътувания, като същата декларация ще трябва да бъде попълнена и на излизане от страната. 

"Необходимият документ за влизане ще бъде даван на туристите от гръцките власти. Те ще предоставят на всеки да попълни декларация-съгласие, че е запознат с риска в страната и дава съгласие за лична отговорност. Тепърва ще се уточнява как да изглеждат документите. " - каза в ефира на БТВ Росен Желязков. 

Министърът на транспорта споделя още, че навярно декларациите ще можем да открием и попълним електронно. Те ще бъдат еднакви и най-вероятно на 3 езика.  

„Във всяка една от държавите формулярът ще бъде идентичен. Няма да отнема никакво време, за пътуващите по въздух – ще бъдат раздавани в самолета“, каза Желязков. 

От 1 юни отпада карантината за бизнес пътувания, мед. персонал и компании, а туристическите пътувания в Гърция стартират от 15 юни. Няма да има карантина нито на отиване, нито на връщане в страната. Отпада 14-дневната карантина и за останалите балканските държави.

Желязков беше категоричен, че българите от Западните покрайнини могат свободно да влизат у нас и няма да бъдат подлагани на задължителна карантина. Той коментира и протеста на превозвачите, които излязоха на улицата заради последствията от кризата върху бранша. 

„На голяма част от исканията им държавата е отговорила – нисколихвените и кредитите за оборотни средства. Докато няма ограничителни мери, начинът, по който си организират дейността е тяхна работа. Изследователите прогнозират, че икономиката ще се промени, това важи и за транспорта“, каза още той.

Пада 14-дневната карантина с Гърция и СърбияНа границите ще се попълват декларации