Пада задължителната 14-дневна карантина на пътуващите между България, Гърция и Сърбия. Това са се споразумели лидерите на страните по време на конферентна връзка, инициирана от премиера Бойко Борисов.

„От 1 юни пускаме свободно за Гърция без карантиниране бизнес, семейни връзки и други пътувания. Същото се отнася и за Сърбия. Предстои това да се случи и за Румъния, но там още се обсъжда, защото както знаете в момента румънското правителство е в оставка. Силно се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решението, което взехме с Гърция и Сърбия, така че да махнем 14-дневната карантина и там“, заяви премиерът Бойко Борисов.

На границите пътуващите ще попълват декларации.

"На границите ще има декларация, семпла, с трите имена, в която ще пише: нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм със съответната епидемиологична обстановка и пътувам на собствен риск. Трябва да се впише и телефон за контакт", обясни Борисов.

"Трябва да се научим да живеем с вируса. Предупрежденията, които валят към нас, са от достатъчно сериозни институции", каза той

На срещата днес са присъствали президентът на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан, както и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

По думите на Борисов активно се водят разговори с Австрия и с Германия.