Правителството ще гласува отпускането на заем от 800 млн. лв. за "Булгаргаз" на днешното си заседание. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев преди началото му. 

Заемът е нужен за оздравяване на лошото финансово състояние на дружеството, което се дължи на неизплатени дългове, най-големият от които е на "Топлофикация - София" в размер на 300 млн. лв.

Министерствата на енергетиката и на финансите вече са готови с план за оздравяване на дружеството, с който да се гарантират доставките на природен газ за предстоящия отоплителен сезон.

"Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи, с изрядни и професионално подготвени юридически документи. Недопустимо е да се поставя под съмнение волята на България за присъединяване към ОИСР, още повече това да се прави с предизборни цели", допълни още Донев.

Министър-председателят уточни още, че кабинетът ще приеме постановление за започване на присъединителния процес на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Предстои да приемем постановлението за присъединяването на България към ОИСР. Много правителства работиха за това, на нас се падна честта да организираме и структурираме присъединителния процес. Държавата е се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи. Недопустимо е да се поставя под въпрос волята на България за присъединяване към ОИСР като част от предизборна кампания, коментира Гълъб Донев.