„Бюджетът, който внесе служебният кабинет, замразява всички доходи. Замразява плащанията – социални, заплати, майчинство и т.н. При увеличаващите се цени и невъзможността на повечето хора да посрещнат тежките зимни месеци, ние смятаме, че служебният кабинет трябва да внесе изцяло нов бюджет за 2023 г.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание.

Тя обяви, че парламентарната група на „БСП за България“ ще подкрепи декларацията на „Продължаваме промяната“, с която парламентаът да задължи Министерски съвет да внесе проект на бюджет.

„Аргументите на служебния кабинет да не го направи са, че този бюджет би бил с много страховити параметри за дефицит, дълг и т.н. Тоест те се страхуват да го внесат, защото биха поели отговорността за това, което предлагат. Другият аргумент е – нека да има редовно правителство и то да си направи бюджет. Да допуснем, че не се състави правителство – това означава ли, че до средата на следващата година България ще бъде на автопилот, хората няма да получат никакви увеличения на доходите?“, каза още тя.

По нейните думи няма никакви гаранции, че инфлацията и цените ще намаляват, а напротив – има информация, че цената на газа тръгва нагоре. Нинова посочи още, че синдикатите протестират за увеличаване на минималната работна заплата, МВР и гранична полиция чакат повече средства, за да се справят с мигрантската криза и най-вече – хората искат повишаване на доходите си.