Европейската комисия е поискала спешно обяснения от българското външно министерство и Министерството на финансите какви са правните основания за ограниченията, въведени срещу свързани физически лиза и фирми със санкционираните по американския закон "Магнитски" българи - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Това съобщава сайтът "Бивол". Според публикацията това става ясно от служебна дипломатическа кореспонденция между ЕК и правителството на Стефан Янев.

От ЕК са изпратени въпроси до Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел, с което искат обяснения как ограниченията на финансовото министерство, което публикува разширен списък с 21 физически и 33 юридически лица, кореспондират с принципа на екстериториалност, към който се приспада и американският закон „Магнитски“.

Михаил Келлер, политически сътрудник в Главна дирекция „Финансова стабилност, финансови служби и капиталови пазари“ (DG FISMA) към Европейската комисия, пита за „черния списък“ от България съгласно решението на Министерски съвет Nr. 441 от 4 юни 2021 г.

„Разбрахме, че публичните институции в България са се разпоредили да се преустановят връзките със съответните лица и компании, а българските банки са помолени да прекъснат транзакциите им“, пише представителят на ЕК.

„Такова едностранно действие вследствие на санкции от трета държава е сериозен повод за безпокойство от страна на Европейската комисия“, е цитираната му позиция.

Служебният министър на финансите Асен Василев е уверил „Биволъ“, че в запитването от ЕК нямало „нищо притеснително“.

Според ведомството Брюксел нямало как нито да свали ограниченията върху санкционираните от САЩ българи, нито да ни санкционира за реакция върху законодателен от акт от трета държава.

Ето част от отговора на Василев: "Решението на МС е мотивирано от рисковете в глобален мащаб за България и българската икономика от санкции, в т.ч. замразяване на активи в банки на бюджетни организации и държавни дружества и предприятия, опасност от предсрочна изискуемост на заеми, блокиране на международни преводи, изключване и недопускане на участие в международни бизнес сделки, ограничаване на възможностите за търговия и други." Позицията на служебния кабинет „Янев“ до ЕК предстои да бъде изпратена тази седмица, става ясно още от публикацията.