Беглецът от Централния софийски затвор Владимир Пелов, който беше застрелян в Ботевград е искал да стане ветеринар. Той дори е изкарал отличен 6 на изпита, но не е бил приет заради ниска диплома.

Какво кара един умен младеж с мечти да стане пресъпник и беглец от затвора? Отговор на този въпрос опитва да даде брат му – Стефан Пелов, който говори за първи път пред камера.

Владимир е 6 години по-малък от брат си и мечтае да стане като него – ветеринарен лекар.

През 1994 г. кандидатства в Стара Загора и получава 6.00 на кандидатстудентския изпит.

На въпрос дали е изпуснал брат си, Стефан отговаря: „Не знам дали аз изпуснах него или той пусна мен“.

„Мисля си, че ако беше приет тогава, животът му щеше да е различен“, признава Стефан Пелов. И разкрива, че е бил извикан на мястото, където е застрелян брат му, за да разпознае трупа: „Трудно се разпознава брат, но да ви кажа много не приличаше на този Владимир Пелов, който помня. Беше с голяма брада, с мустаци“.

Стефан Пелов разказва още: „Марио (бел.ред. Панчев) и брат ми бяха приятели. Това е в далечното минало. Впоследствие брат ми ми е казвал, че не са приятели, защото му е направил злини: лъжел в съда, че виждал брат ми как прави престъпление“.

„Ако брат ми беше в затвора, нямаше да бъде убит, нито да убие друг човек.

Ако Марио Панчев беше задържан и вкаран в затвора за притежание на огнестрелно оръжие, той щеше да е жив“, убеден е той.

За последен път Стефан вижда брат си жив преди две години. „В затвора не съм му ходил на свиждане, защото ми беше тъжно да отида да го видя там, като преди това съм го виждал у тях. Исках да го видя, да излезе от затвора. Той се мъчеше да докаже, че е невинен по отношение на обира на златарското ателие. Аз му вярвам“.

Днес Стефан Пелов иска да предпази сина на брат си от вендета от ромите в Ботевград,

които според него приживе се страхували от Владимир и му приписват всички убийства в махалата. „Смятам, че омразата към брат ми се подклаждаше от Марио Панчев. По целия случай между брат ми и Марио Панчев полицията трябва да каже всичко, което знае. Просто да се каже истината, за да се затвори случаят“, категоричен е Стефан.