"Половината от строителните дейности по тунел „Железница“ на АМ „Струма“ вече са изпълнени. Това е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той ще е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е над 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика. Строителните дейности по обекта стартираха през октомври миналата година. Виждате времето какво е, но това не пречи на работниците по моста и тунела да работят. Това е уникално съоръжение" - каза премиерът Бойко Борисов с живо включване от строежа, където бе зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

"Почти две трети от тунел "Железница" на АМ "Струма" е прокопан в двете посоки", коментира на свой ред зам.-министър Нанков.

"Напредва работата и по виадукта преди тунела по посока Кулата. Той се изгражда по технологията „потактово избутване“ на горното строене с хидравлични крикове. Съоръжението е от два моста за двете платна на движение." - посочи още премиерът и завърши с думите "АМ "Струма" е поредният мащабен строителен обект, който изграждаме. Тук теренът е много труден, на места с голяма денивелация. Огромен труд са положили строителите както тук, така и на "Хемус", "Европа", пътя Ботевград - Видин и др. Иначе от жълтите павета е лесно да коментираш, когато никога нищо не си построил."