Премиерът Бойко Борисов и 8 от министрите му заминаха тази сутрин на официално посещение в Катар . По лична покана на емира Шейх Тамим бин Хамад ал Тани делегацията ни ще има редица срещи за нови инвестиции на арабската държава у нас. Сред министрите, които ще придружат Борисов, са вицепремиерът Румяна Бъчварова, финансовият министър Владислав Горанов, транспортният Ивайло Московски и енергийният Теменужка Петкова. Ще се договорят конкретни проекти за инвестиции. Една от тях ще бъде в сферата на земеделието. Другата важна за България тема е преносът на втечнен газ от Катар. Емирството е най-големият износител в света, пише "Стандарт". Разговорите ще са в двореца "Емири Дивани" в Доха, което се смята за огромна чест към гостите.

Бащата на сегашния емир - шейх Хамад бин Халифа ал Тани отдавна е почитател на премиера Бойко Борисов. Двамата се срещнаха през 2012 година.

Главна цел на визитата е реализация на плановете за пренос на втечнен газ от Катар. Преди ден кабинетът одобри проект на Меморандум за разбирателство между енергийните министерства на Катар и България. В документа се предвиждат съвместни действия в редица направления, сред които и за пренос на втечнен газ и поощряване на участието на компании от двете държави в реализирането на енергийни проекти.

Терминали за втечнен газ не могат да бъдат построени по българското крайбрежие, защото корабите със суровината не могат да преминат през Босфора. България обаче има възможност да получава суровината от терминалите в Гърция и Турция. Един от плановете за осигуряване на сигурността на доставките на газ в Европа е изграждането на терминал в близост до Александруполис или Кавала. Отделно от това Катар иска да развива зърнопроизводство в България и най-вече пшеница, ечемик и царевица.

"Богатите араби искат българско агне, както ние искаме немски мерцедес. От Катар са готови да купят толкова агнета, колкото произведем. И дори са съгласни да платят допълнително само да не ги излъжем - да платят агнета, а ние да им пратим пилета", обяви министър-председателят преди месец. Тогава премиерът предложи бизнесът да се обедини и да се направи съвместно предприятие, за да може да се продава повече свежо месо вместо замразено”.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg