Подобрение в здравеопазването има ли за тази една година, че да има повече увеличение на средствата. Това попита риторично премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод готвените протести от семейните лекари по време на откриването на модернизираната база за предно разполагане - Безмер, съобщи "Фокус".

"Непрекъснато всеки само иска повече увеличение да има. Тези пари са на всички данъкоплатци. Над 3,5 млрд. лв. отиват в здравеопазването. В армията са 1 млрд. лв. Тези момчета нали и те искат, искат и техника, искат самолети - всеки иска. Защо обучава държавата 6 години студенти безплатно за тях? Всички данъкоплатци плащаме да ги изучим да станат лекари и без абсолютно никакъв ангажимент след това отиват в чужбина. Това правилно ли е?", попита Борисов.

"Задържаме ги с 3,5 млрд. лв в здравеопазването или понеже миналата година не им дадохме толкова пари да вземат от Здравната каса. Защото бяха свикнали всяка година, дойде краят на годината 250-300-400 млн. Малко по-скромно", допълни Борисов.

"Дадохме 20 млн. лв за Спешната помощ онзи ден. Правим спешни отделения, видяхте ги", каза още той. "Държавата прави толкова много за здравеопазването, че малко и от тях очакваме", допълни министър-председателят.

Премиерът коментира и възможността за изграждане на преградно съоръжение на границата с Гърция, което да спира преминаването на нелегални мигранти.

"На нас не ни се прави защитно съоръжение, но те трябва да си изпълнят ангажиментите. Ако спазват шенгенските превила и норми, въобще няма да има такъв въпрос", заяви Борисов.

Премиерът смята, че страната ни е закъсняла с приемането на антитерористичен закон. "Надявам се в рамките на 1-2 седмици депутати да внеса бързо този закон", заяви той.

Още новини ТУК

TNS.bg