Изключително прецизно са били избрани моментът и мястото на вчерашния терористичен акт в Страсбург, при който загинаха най-малко трима души – атаката има своя „резонанс” в цяла Европа. Това посочи в студиото на „Тази сутрин” експертът по борба с тероризма Боян Чуков.

Той посочи, че заради сесията на европарламента в Страсбург там са всички евродепутати, които сега коментират атентата в централните медии на родните си страни.

Чуков цитира израелски антитерористичен експерт, според когото „саморадикализирали се и терористи-единаци няма – някой ги подготвя, някой им дава оръжие”.

Той припомни и че издирваният за нападението Шериф Шекат е имал автомат в себе си и ръчни гранати в дома си и като криминален престъпник е бил част от „мрежа”, достигаща чак до Германия.

Боян Чуков посочи, че атентатът ще има голям обществено-политически ефект и вътре във Франция, която от седмици е парализирана от социални протести.

„Във Франция след атентата се въвежда най-високата степен на готовност за терористичен акт, това е полувоенно положение”, отбеляза експертът. В Страсбург мероприятията на „Жълтите жилетки” са забранени, армията се включва в опазването на обществения ред.

Според Чуков ситуацията ще е тест за президента Макрон, който при адекватна реакция ще може да си възвърне ролята на обединител на нацията.

Издирват 29-годишния Шериф Шекат за терористичния атентат в СтрасбургЖертвите на нападението са три, ранени са 12 души, от които шестима с в тежко състояние

Втора жертва на стрелбата в Страсбург, чуват се нови изстрелиПо думите на собственик на магазин в района стрелбата продължила около 10 минути

Бареков на метри от атентата в Страсбург, ето какво разказа СНИМКИРазбирам, че е ранен колега евродепутат от Италия, съобщи пловдивчанинът