От 1 януари 2016 година абсолютно всички 295 автобуса ще минат на таксуване без кондуктори. Днес бе сложено първото устройство за електронно таксуване на базата на един от големите пловдивски превозвачи. Новите устройства са направени от испанска фирма, която освен хардуера ще внедри и софтуера. Той ще изпраща данни за пътникопотока от всяка една спирка и автобус към Центъра за градска мобилност, а оттам Общината ще може да анализира в коя линия колко хора пътуват, както и кои са линиите с нужда от повече автобуса и обратното.

 С въвеждането на новата услуга на превозвачите ще бъде плащано само на реално изминат пробег. Така няма да има изпуснати курсове, както и рейсовете да се надпреварват за пътници.

На близо 350 спирки ще бъдат сложени електронни табла, които в реално време да показват кога ще дойде следващият автобус.

Билетът за градския транспорт ще остане левче поне през цялата 2016-та година. Ще има обаче десетки варианти за закупуване на билет – един за няколко линии, за определено време и други. Вариантите за картите също ще бъдат множество.   Автобусите ще бъдат снабдени и с автомати за закупуване на еднократни билети за пътуване.

Около 200 души от кондукторите в мрежата на градския транспорт ще бъде преназначени като контрола към Общината, обясни кметът Иван Тотев.

Той се надява с новите услуги все повече хора да ползват градския транспорт, което да ограничи пътуването на къси разстояния в Пловдив с автомобили. С въвеждането на точен и удобен градски транспорт, може двойно повече да започнат да го ползват, смята кметът.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg