Баницата със сирене заема 5-то място в световната класация за печивата на TasteAtlas. В оспорваната битка влизат най-популярните тестени изделия от цял свят, а родната баница изпреварва дори френските кроасани. Преди нея се нареждат шведското канелено руло и италианската фокача di Recco, която е с плънка от сирена и кашкавал, а първите две места заемат португалските ястия пастел де Белем и пастел де Нада.

В топ 10 се нареждат турската баклава (6-то място), гръцките сладки тригона панораматос, френският кроасан, египетското кюнефе, а десета позиция заема гръцката баница с крем Бугаца.

19 място в класацията заема отново баницата, но с всякакъв вид плънка – от зеленчуци, месо, плодове, ориз и т.н.

Баницата е едно от най-обичаните ястия в България. Според начина си на приготвяне, тя се дели на няколко вида – редена, вита и смесена. Баниците от смесен тип са няколко разновидности. Най-популярната се нарича клин. Приготвя се, като квадратните кори се сгъват по диагонала и между подгъва се поставя плънка. Клинът може да бъде не само триъгълен, а с форма на полуелипса или полукръг.

Страната ни заема и още едно от 50-те места за най-добри тестени изделия в света. На 32 място се нарежда мекицата, която е любима закуска на поколения българи.

Гласуването за най-добро ястие става през сайта на TasteAtlas, където всеки потребител може да даде гласа си, след като се регистрира.